مخفف کلمه IRISF


( Islamic Republic of Iran Skating Federation ) فدراسیون اسکیت جمهوری اسلامی ایران (IRISF) یک سازمان مردم‌نهاد در ایران است؛ که امور مربوط به رشته‌های اینلاین و آیس در ایران را اداره می‌کند.

فدراسیون اسکیت ایران در سال ۱۳۸۴ خورشیدی تأسیس شده‌است. همچنین در همان سال به عضویت فدراسیون جهانی اسکیت (FIRS) درآمد.

اسکیت ورزشی است آمیخته از هنر و مهارت فردی، این رشته با دارا بودن زیر شاخه‌های مختلف و تنوع حرکتی بسیار، دارای محبوبیت خاصی در بین جوانان است و هر روز بر مخاطبین این رشته مفرح افزوده می‌شود.

اختراع کفش اسکیت در سال ۱۷۶۳ توسط یک بلژیکی به نام ژوزف مرلین به ثبت رسید. وی که با سوار شدن بر کفش‌های جدید خود به یک میهمانی در لندن رفته بود به ناگاه با آیینه‌ای بسیار بزرگ و قیمتی برخورد کرد و آن را خرد نمود. به غیر از مرلین مخترعین دیگری هم کفش‌های اسکیت با مدل‌های مختلف ساختند که اکثر این کفش‌ها دارای چرخ‌های خطی بودند که کفشهای تیغدار پاتیناژ را تداعی می‌کردند.

۵۶سال بعد «موسیو پتیبلد» فرانسوی نوع دیگری از کفش‌های اسکیت را به ثبت رساند. وی ادعا می‌کرد که کلیه حرکات پاتیناژ را با کفش‌های اسکیت نیز می‌توان انجام داد، اما در عمل ثابت شد که بسیاری از حرکات بر روی کفش‌های پتیبلد یا غیرممکن یا بسیار مشکل است. همگام با افزایش اجتماع اسکیت در اواخر قرن۱۹ و اوایل قرن ۲۰ ورزش‌هایی که با اسکیت مرتبط بودند گسترش پیدا کرد.

در سال ۱۹۸۵ تولیدکنندگان شروع به ساخت نوعی دیگر از کفش‌های اسکیت به نام in line برای علاقه‌مندان به حفظ سلامتی کردند. در هنگامی که این اسکیت در دهه ۹۱ در بازار عمومی توزیع گردید، بازی‌های تفریحی هاکی دچار حرکت و جنبشی دوباره و جدید شد به‌طوری‌که در اواسط دهه ۹۰ این ورزش به یکی از پر طرفدارترین ورزش‌ها در آمریکا تبدیل گشت. ورزش این لاین اسکیت از حدود سال ۱۹۸۵ آغاز شد که تا به امروز از رشد قابل ملاحظه‌ای برخوردار است.

سازمان بین‌المللی ناظر بر این ورزش برآورد نمود این ورزش از سال ۱۹۹۱ تاکنون حدود ۵۱۲ درصد رشد داشته و اینک یکی از ورزش‌های بیست‌گانه مطرح دنیا به حساب می‌آید. «لوئیس لگرانج» در سال ۱۸۴۹ یک جفت کفش اسکیت این لاین ساخت تا در اپرای فرانسوی Leprophel نمایش اسکیت را روی یخ شبیه‌سازی کند. این اولین باری بود که این لاین اسکیت به‌طور موفقیت‌آمیز مورد استفاده قرار گرفت اما به علت اینکه این وسیله توانایی دور زدن و ترمز گرفتن را نداشت به عنوان یک اختراع علمی یا وسیله کاربردی به حساب نیامد تا اینکه در اوایل ۱۸۶۰ در (مینیسوتای آمریکا) یک گروه از بازیکنان هاکی روی یخ از این وسیله با کفشی از پوسته سخت و چرخ‌های جدید از املاح آلی اسید کاربنیک برای تمرین در خارج از پیست استفاده کردند.

تا کنون رشته‌های زیادی از دل ورزش اسکیت بیرون آمده‌اند که در سطح جهان شاهد برگزاری رقابت‌های آنان هستیم. این ورزش به بازی‌های آسیایی راه یافته و انتظار می‌رود به المپیک نیز راه یابد.
IRISF

بازگشت به صفحه قبل