مخفف کلمه DA
( Dopamine ) دوپامین (DA) یک ترکیب آلی از خانواده کاتکولامینها و فنتیلآمینها است که نقش حیاتی در بدن و مغز دارد. دوپامین از پیشسازهایش در مغز و کلیه سنتز میشود، دوپامین همچنین در بیشتر گیاهان و جانوران سنتز میشود. دوپامین در مغز نقش پیامرسان عصبی و در خون نقش هورمونی دارد، دوپامین به صورت عمده در وزیکول(ریزکیسه)های نورون(یاخته عصبی)های دوپامینرژیک و همچنین در غدد آدرنال ذخیره میشود.
در مغز چندین مسیر دوپامینی وجود دارد که مسیرهای دوپامینرژیک نامیده میشوند، دوپامین مهمترین نقش را در ایجاد لذت و پاداش دارد، افزایش دوپامین در مناطق خاصی از مغز که به مرکز پاداش معروفاند در فرد ایجاد حس سرخوشی (پاداش) میکند به همین دلیل داروهای دوپامینرژیک به صورت عمده مورد سوء استفاده قرار میگیرند. دوپامین همچنین در کنترل دستگاه حرکتی نقش دارد بهطوری که با از بین رفتن نورونهای دوپامینرژیک علائم بیماری پارکینسون پدید میآیند. از کارکردهای دیگر دوپامین در مغز کنترل و تنظیم ترشح هورمونهاست. دوپامین از طریق تحریک گیرنده دو دوپامینی (D2) ترشح پرولاکتین را کاهش میدهد و از این طریق بر تولید شیر نیز اثرگذار است.
در خارج از مغز و در بدن، دوپامین نقش هورمونی دارد، دوپامین در خون از آزادسازی نوراپینفرین جلوگیری میکند و باعث تنگی عروق خونی میگردد، در کلیه دفع سدیم و حجم ادرار را افزایش میدهد. ترشح انسولین از پانکراس را کاهش و تحرک دستگاه گوارش را نیز کاهش میدهد.
بازگشت به صفحه قبل