مخفف کلمه E.coli
( Escherichia coli ) اشریشیا کُلی یا بطور اختصار E.coli، نوعی باسیل گرم منفی از خانواده انتروباکتریاسهاست که بطور شایع در روده جانوران خونگرم وجود دارد. بیشتر سویههای اشریشیا کلی، بیآزار هستند اما برخی از سروتیپها مانند O157:H۷ موجب مسمویت غذایی و اسهال میشوند. این سویههای بیآزار، بخشی از فلور عادی روده هستند. آنها در تولید ویتامین K۲ نقش دارند و از استقرار باکتریهای بیماریزا در روده جلوگیری میکنند. این باکتری، ۰/۱٪ فلور روده را به خود اختصاص دادهاست. این باکتری از طریق مسیر مدفوعی-دهانی (oral- fecal) از یک فرد به فرد دیگر منتقل میشود.
شایعترین عامل عفونت دستگاه ادراری است که حدود ۹۰ درصد عفونتهای ادراری در زنان جوان را به خود اختصاص میدهد. علائم بالینی این عفونت به صورت تکرر ادرار، سوزش ادراری، خون در ادرار و چرک در ادرار است.
اشتقاق (واگرایی) جنسهای اشریشیا و سالمونلا در حدود ۱۰۲ میلیون سال پیش (بین ۵۷ تا ۱۷۶ میلیون سال پیش) همزمان با اشتقاق و تکامل میزبانهایشان اتفاق افتادهاست: اشریشیا بطور عمده در پستانداران یافت میشود و سالمونلا در پرندگان و خزندگان یافت میشود. پس از آن، اشتقاق اشریشیا به ۵ گونه E. albertii، E. coli، E. fergusonii، E. hermannii و E. vulneris رخ دادهاست. آخرین نیای اشریشیا کلی، ۲۰ تا ۳۰ میلیون سال پیش اشتقاق یافتهاست.
در سال ۱۸۸۵، اولین بار تئودور اشریخ (Theodor Escherich)، این باکتری را در مدفوع افراد سالم پیدا کرد و آن را Bacterium coli commune نامید. سپس در سال ۱۸۹۵ توسط میگولا (Migula)، باسیلوس کلی (Bacillus coli) نامیده شد و بعدها در جنس اشریشیا (به افتخار کاشف آن) دوباره طبقهبندی شد. اشریشیا متعلق به گروهی از باکتریها به نام کلی فرمها (coliforms) است. آنها عضوی از خانواده انتروباکتریاسه هستند.
بازگشت به صفحه قبل